Do Joomla!
Εκτύπωση
PDF

Ατάκτως ερριμμένα…

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

όπως και στην ελληνική πραγµατικότητα.

(Σκέψεις πεταγμένες στο χαρτί)

 
Του Νίκου Ραχωβίτη
Μέλος του Δ.Σ. της Δημοτική Βιβλιοθήκης Κοζάνης
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φίλων της Βιβλιοθήκης.

 

 

  

Η Ελλάδα είναι πλέον αρκετά μεγάλη για να χρεοκοπήσει. Εμβάθυνση του πρώτου πυλώνα της συνθήκης του Μάαστριχτ, του πυλώνα της οικονομίας.

Είναι ανάγκη να ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την περαιτέρω ενοποίηση της Ευρώπης.

Ο κρατικός μηχανισμός είναι οι άνθρωποι του δημοσίου, με την παγιωμένη νοοτροπία τους……είναι η ώρα του ανθρώπου!!!

Αλλά πρώτα πρέπει λιγάκι να ματώσουμε, δυστυχώς. Και όσο το αρνούμαστε δεν προσφέρουμε υπηρεσίες στην κοινωνία.

Ήρθε η ώρα να περάσουμε από το εθιμικό στο νομικό δίκαιο, από τον νόμο του αίματος στον νόμο της πολιτείας.

Εκτύπωση
PDF

Ελληνική Λαογραφία

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

Παραδοσιακά Επαγγέλματα & Συνήθειες, ακούσματα, παραδόσεις, λεξιλόγιο, παροιμίες...

Κώστας Γ. Μπαλαφούτης, Λογοτέχνης - Λαογράφος.

Γεννήθηκε το 1942 στoν Συνοικισμό Σχοινόλακα της Πύλου. Είναι το δεύτερο παιδί οκταμελούς αγροτικής οικογενείας. Τελείωσε το Γυμνάσιο Πύλου και είναι πτυχιούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ΑΣΟΕΕ.

 

Κολαουζέροι

Οι κολαουζέροι ήταν επιφορτισμένοι με το μέτρημα του χρόνου που χρειαζόταν κάποιος βουτηχτής σφουγγαριών να παραμείνει στη θάλασσα. Δεν είχαν ρολόγια για να μετρούν τον χρόνο, αλλά είχαν την γνωστή μας κλεψύδρα. Η κλεψύδρα είναι διπλό γυάλινο δοχείο που έχει δύο κοιλιές. Για να μετρήσουν τον χρόνο γεμίζουν με νερό την μια κοιλιά και την αναποδογυρίζουν για να μεταφερθεί το νερό με το σταγονόμετρο που λέγανε, στην άλλη. Η αντίστροφη θέση της κλεψύδρας χρειαζόταν πάλι τον ίδιο χρόνο. Στην αρχή ήταν πήλινα δοχεία, αργότερα έγιναν γυάλινα και τελευταία από διαφανές υλικό. Τώρα δε χρειάζονται γιατί τον χρόνο τον μετράμε με ρολόγια. Άλλες κλεψύδρες δούλευαν με ψιλή άμμο ή χρωματιστά υγρά.

Εκτύπωση
PDF

Χαμηλές Πτήσεις

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

 ΣΕ ΜΕΓΑΛΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ

«Δέστε τις ζώνες σας και προσοχή κατά την αποβίβαση από το ελικόπτερο. Mετά την αποβίβαση κινηθείτε μπροστά και δεξιά. Όλοι έτοιμοι; ΟΚ απογειωνόμαστε»


Του Σωκράτη Μουτίδη


Ήταν τα λόγια του χειριστή του ελικοπτέρου AS-355 N ECUREUIL της InterJet Σωτήρη Μάντζιου και σε λίγα λεπτά το όργανο ένδειξης υψομέτρου στο πίνακα ελέγχου έδειχνε 7.200 πόδια (2.196 μέτρα) στην κορυφή «Καλό Νερό» του όρους Βαρνούντας. Σε αυτό το σημείο οι χιονοδρόμοι αποβιβάζονται, φορούν τα ειδικά χιονοπέδιλα και για περίπου δέκα χιλιόμετρα γλιστρούν περίτεχνα στο απάτητο χιόνι μέσα στο αλπικό μαγευτικό τοπίο.

Εκτύπωση
PDF

Τοπικός Πόρος Ανάπτυξης

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

Θα µπορούσε να είναι και αναπτυξιακός

Του Γιάννη Αποστολίδη, Νομαρχιακού Συμβούλου,
Επικεφαλής της παράταξης ΝΟΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

 

Διανύουμε την περίοδο του τρίτου ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος του τοπικού πόρου ανάπτυξης. Η εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί, είναι αρκετή για να μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι βοήθησε σημαντικά την περιοχή.

Είναι αναμφίβολα η μεγαλύτερη κατάκτηση της αιρετής αυτοδιοίκησης στην περιοχή και μαζί με το ΟΠΑΓΚ-ΕΠΑΔΥΜ (το πρόγραμμα που μετέτρεψε το σεισμό σε σωσμό) αποτελεί τη σηματοδότηση του τι μπορεί να επιτύχει μια αποτελεσματική και με όραμα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση.

Εκτύπωση
PDF

Τελικά «Όλα είναι θέμα Παιδείας»…

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

…πολιτικής βούλησης αλλά και χρηματοδότησης αυτής.

Ζαχαριάδης Γεώργιος           
Εκπαιδευτικός ΠΕ20 - Πληροφορικής

 

Oποτεδήποτε μου δίνεται η ευκαιρία να συμμετάσχω σε συζητήσεις ιδιωτικού χαρακτήρα, πραγματοποιώντας με συνανθρώπους μου μια διεξοδική ανάλυση και ένα γενικότερο σχολιασμό για τα πολλά κακώς κείμενα της εποχής μας, σχεδόν πάντα καταλήγουμε να εκστομίζουμε δύο χαρακτηριστικές συμπερασματικές φράσεις - κλειδιά:

α) «…και σιγά ποτέ μην γίνουμε εμείς Ευρώπη…» και β) «…τελικά φίλε μου όλα είναι θέμα Παιδείας…»

Νομίζω πως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι μας, μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι από τις παραπάνω δύο εκφράσεις, η πρώτη και λαμβανομένου υπόψη των πολλών αλλαγών που επέβαλλε στην καθημερινότητά μας η συμμετοχή μας στην Ε.Ε. και ειδικότερα στην Ευρωζώνη (όπως κυριότερα π.χ. το ενιαίο νόμισμα ¬ - Ευρώ), έχει αναιρεθεί εν μέρει και έστω κατά κάποιο τρόπο γίναμε «Ευρώπη». Όσον αφορά την δεύτερη έκφραση, αυτή είναι μια έκφραση διαχρονικής αξίας, που προσδιορίζει ένα από τα οράματα που πρέπει να πρεσβεύει ένας λαός. Αυτό δηλαδή, της προσδοκίας για την αέναη και συνεχής προσπάθεια αναβάθμισης της παιδείας που παρέχεται από το κράτος μέσα στο οποίο λειτουργεί και υφίσταται αυτός ο λαός.

Αναγνωρίζοντας λοιπόν και το Υπουργείο Παιδείας της χώρας μας, το μεγάλο «ειδικό βάρος» που έχει αυτή η τελευταία φράση για μια κοινωνία, την τελευταία χρονιά ακολουθώντας μια νέα πολιτική μάρκετινγκ, εισήγαγε επισήμως την παραπάνω φράση («Όλα είναι θέμα Παιδείας») στο επίσημο λογότυπό του. Σίγουρα το γεγονός αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί τυχαίο.

Μιας και λοιπόν μιλάμε για τύχη ή καλύτερα για κάτι που δεν είναι τυχαίο, στην συνέχεια θα παρατεθούν κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία της επίσημης υπηρεσίας της Ε.Ε. (Eurostat), που όπως μάλλον εύκολα θα διαπιστώσει ο αναγνώστης του παρόντος, σίγουρα δεν είναι τυχαία για την κατάσταση που βρίσκεται η παιδεία στην Ελλάδα σήμερα και θα αποτελέσουν επίσης το υπόβαθρο τεκμηρίωσης των απόψεων και της προσέγγισης στα θέματα Παιδείας που υποστηρίζει το παρόν άρθρο.