Do Joomla!
Εκτύπωση
PDF

ΑΕΡΟΛΕΣΧΗ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

Η ΠΡΩΤΗ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Σωκράτη Μουτίδη

Τα πρώτα λεπτά της συνάντησης με τον πρόεδρο της Αερολέσχης Εορδαίας, τον Μr Savannah, τον κ. Πρόδρομο Ματκάρη δεν προμήνυαν με τίποτα τον κατακλυσμό γνώσεων, εντυπώσεων και εμπειριών, που επρόκειτο να ακολουθήσει. Το ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος από την γέννηση της αερολέσχης Εορδαίας (Α.Ε.), ενός συλλόγου που δραστηριοποιείται κυρίως στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας από το 1991, μας έδωσε να καταλάβουμε πως το κεφάλαιο «Γενική Αεροπορία» στην χώρα μας είναι όχι απλά μεγάλο, αλλά τεράστιο.

Ο κ. Ματκάρης μας παραχώρησε τη συνέντευξη στο γραφείο του στο δ.δ. Ολυμπιάδας του δήμου Πτολεμαΐδας, το οποίο βρίσκεται σε έναν ανεξάρτητο χώρο στο σπίτι του. Οι τοίχοι είναι διακοσμημένοι (με τι άλλο) με κορνίζες από υπερελαφρά και ελαφριά αεροσκάφη και κάτω από το τζάμι του επίπλου του βρίσκονται μεγάλες φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητες της αερολέσχης. Η αγαπημένη εκδήλωση του κ. Ματκάρη όπως και πολλών άλλων κατοίκων της περιοχής, είναι ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στον χώρο του αεροναυταθλητικού κέντρο της Ολυμπιάδας, ο οποίος κατακλύζεται από χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που φτάνουν από κάθε γωνιά του νομού Κοζάνης και τα τελευταία χρόνια και από γειτονικούς νομούς.

Εκτύπωση
PDF

Γράμματα από το δρόμο...

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

 ΤΑ ΚΑΦΕΝΕΙΑ 

Του Αχιλλέα Πάσχου
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

 

Τα παλιά κλασικά καφενεία, ήταν και είναι, -όσα υπάρχουν ακόμα- κομμάτι της ιστορίας και του πολιτισμού της Ελλάδας. Απλά, προσιτά στις τιμές, οικείο περιβάλλον και συνήθως ανδρική υπόθεση. Ο ήχος από το τάβλι, η βωμολοχίες των παιχτών της τράπουλας και η καπνίλα, ήταν και αυτό μέρος του σκηνικού. Σε μικρές τοπικές κοινωνίες υπήρξαν το κύριο σημείο πληροφορήσεις των γεγονότων.

Εκτύπωση
PDF

Πρόγραμμα «Βέρμιο»:

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

από Όραµα Πραγµατικότητα;

Του Σωκράτη Μουτίδη

 

Δύο περιφέρειες, τέσσερις νομαρχίες και έντεκα συνολικά δήμοι της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας αποφάσισαν να κάνουν πράξη αυτό που συζητιέται τα τελευταία 20 χρόνια στην περιοχή και έμενε μέχρι τώρα στα… λόγια. Η ανάπτυξη του ορεινού όγκου Βερμίου αποτελεί μια πρόκληση και αν ο σχεδιασμός γίνει πράξη, τότε θα αλλάξει ριζικά η οικονομία και το μέλλον των περιοχών γύρω από το όρος Βέρμιο.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος αυτού, σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής ένωσης δήμων και κοινοτήτων του νομού Κοζάνης Σάββα Ζαμανίδη, είναι η βελτίωση της ποιότητας για τη συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή και η αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος του όρους με απώτερο στόχο την οικονομική ανάπτυξη. «Είμαι πολύ χαρούμενος που μετά από τόσα χρόνια θα γίνει πράξη αυτό το όραμα για την περιοχή» τονίζει ο κ. Ζαμανίδης, επισημαίνοντας πως στην πρώτη περίοδο των προτάσεων για τον τοπικό πόρο ανάπτυξης στα μέτρα και στις δράσεις, υπήρχε πρόταση για την αξιοποίηση του Βερμίου. Μάλιστα είχε συνταχθεί και μελέτη από την αναπτυξιακή εταιρεία δυτικής Μακεδονίας (ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε.) για τον σκοπό αυτό, η οποία επικεντρωνόταν, όμως, στην ανάπτυξη των περιοχών που βρίσκονταν στο τμήμα που ανήκει στο νομό Κοζάνης. Από τότε και μέχρι πριν περίπου δύο χρόνια δεν έγινε καμία ουσιαστική κίνηση για να προχωρήσει το φιλόδοξο αυτό σχέδιο (αν και συζητήσεις και εξαγγελίες γίνονταν πολύ συχνά), το οποίο αποτελεί ένα «αδερφάκι» του επιτυχημένου προγράμματος «Πίνδος».

Εκτύπωση
PDF

Δημήτρης Πογαρίδης

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

H“ΡΩΞΑΝΗ” των… ειδικών αποστολών

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μετά από έναν σεισμό και όταν υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε ερείπια, η «Ρωξάνη» αναλαμβάνει δράση! Με τις μπαταρίες της φορτισμένες, μπαίνει μέσα στα ερείπια και ξεκινά την αναζήτηση εγκλωβισμένων επιζώντων, ακόμα και στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία. Ανεβαίνει σκαλιά, υπερπηδά εμπόδια, κινείται προσεκτικά σε επιφάνειες μεγάλης κλίσης και με τη βοήθεια των «ματιών» και της «μύτης» της εξερευνά το χώρο.

Η Ρ.ΟΧ.ΑΝ.Ε (Ρομποτικό Όχημα Ανεύρεσης Επιζώντων) είναι ένα δημιούργημα μιας ομάδας φοιτητών του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας. Η παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία παρουσιάστηκε το Μάιο στην Καβάλα, στο πλαίσιο της παρουσίασης και βράβευσης των πτυχιακών εργασιών των φοιτητών του τμήματος και την ετήσια εκδήλωση του ιδρύματος. Ο καθηγητής του τμήματος και «εμπνευστής» της Ρ.ΟΧ.ΑΝ.Ε. Δημήτρης Πογαρίδης κατάγεται από το τοπικό διαμέρισμα Κομνηνών του δήμου Βερμίου και διδάσκει στο ΤΕΙ της Καβάλας 25 χρόνια τώρα. Όπως μας είπε, στο τμήμα βιομηχανικής πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας και στο πλαίσιο του μαθήματος «Συστήματα βασισμένα σε πληροφορική», τα τελευταία εννιά χρόνια δίνονται στους φοιτητές ομαδικές εργασίες, οι οποίες στη συνέχεια παρουσιάζονται στην κοινωνία της Καβάλας και βραβεύονται οι τρεις καλύτερες. Έτσι έγινε και με την «Ρωξάνη», η οποία αποτελεί τη βελτιωμένη και τελειοποιημένη έκδοση του «Προμηθέα», ενός παρόμοιου οχήματος που κατασκεύασαν φοιτητές του τμήματος πριν κάποια χρόνια, το οποίο, όμως, λόγω μεγάλων διαστάσεων και δυσεύρετων υλικών δεν είχε την τύχη της «Ρωξάνης».

Εκτύπωση
PDF

Το Παραδοσιακό Τραγούδι...

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

µια διαχρονική αξία

Γράφει ο Νίκος Γ. Ζυγογιάννης,
Καθηγητής.

 

Ένα σύνθημα και μια προτροπή που ακούγεται τα τελευταία χρόνια είναι «επιστροφή στην παράδοση». Αυτό φανερώνει έναν προβληματισμό κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου σχετικά με ποιο τρόπο η παράδοση θα συμβάλλει στην προκοπή μας ως άτομα και ως κοινωνία. Και βέβαια το σύνθημα αυτό παίρνει νόημα και περιεχόμενο, όχι με την αντιγραφική τήρηση των παραδοσιακών αξιών, αλλά με την αναγνώριση και εμπέδωση των καλών τους στοιχείων, που θα μπολιάζονται στο δικό μας πολιτισμό.