Do Joomla!
Εκτύπωση
PDF

Δημήτρης Πογαρίδης

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

H“ΡΩΞΑΝΗ” των… ειδικών αποστολών

Του Σωκράτη Μουτίδη

Μετά από έναν σεισμό και όταν υπάρχουν εγκλωβισμένοι σε ερείπια, η «Ρωξάνη» αναλαμβάνει δράση! Με τις μπαταρίες της φορτισμένες, μπαίνει μέσα στα ερείπια και ξεκινά την αναζήτηση εγκλωβισμένων επιζώντων, ακόμα και στα πλέον δυσπρόσιτα σημεία. Ανεβαίνει σκαλιά, υπερπηδά εμπόδια, κινείται προσεκτικά σε επιφάνειες μεγάλης κλίσης και με τη βοήθεια των «ματιών» και της «μύτης» της εξερευνά το χώρο.

Η Ρ.ΟΧ.ΑΝ.Ε (Ρομποτικό Όχημα Ανεύρεσης Επιζώντων) είναι ένα δημιούργημα μιας ομάδας φοιτητών του τμήματος Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας. Η παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία παρουσιάστηκε το Μάιο στην Καβάλα, στο πλαίσιο της παρουσίασης και βράβευσης των πτυχιακών εργασιών των φοιτητών του τμήματος και την ετήσια εκδήλωση του ιδρύματος. Ο καθηγητής του τμήματος και «εμπνευστής» της Ρ.ΟΧ.ΑΝ.Ε. Δημήτρης Πογαρίδης κατάγεται από το τοπικό διαμέρισμα Κομνηνών του δήμου Βερμίου και διδάσκει στο ΤΕΙ της Καβάλας 25 χρόνια τώρα. Όπως μας είπε, στο τμήμα βιομηχανικής πληροφορικής του ΤΕΙ Καβάλας και στο πλαίσιο του μαθήματος «Συστήματα βασισμένα σε πληροφορική», τα τελευταία εννιά χρόνια δίνονται στους φοιτητές ομαδικές εργασίες, οι οποίες στη συνέχεια παρουσιάζονται στην κοινωνία της Καβάλας και βραβεύονται οι τρεις καλύτερες. Έτσι έγινε και με την «Ρωξάνη», η οποία αποτελεί τη βελτιωμένη και τελειοποιημένη έκδοση του «Προμηθέα», ενός παρόμοιου οχήματος που κατασκεύασαν φοιτητές του τμήματος πριν κάποια χρόνια, το οποίο, όμως, λόγω μεγάλων διαστάσεων και δυσεύρετων υλικών δεν είχε την τύχη της «Ρωξάνης».

Το όχημα κινείται με τη βοήθεια ενός τηλεχειριστηρίου (κέντρο ελέγχου), το οποίο έχει μια μεγάλη οθόνη και δυο μικρότερες. Η μεγάλη κεντρική οθόνη δείχνει ότι βλέπει η «Ρωξάνη», μέσω μιας κάμερας η οποία κινείται 180 μοίρες δεξιά - αριστερά και 90 μοίρες πάνω - κάτω, έχει δηλαδή οπτική γωνία μεγαλύτερη από αυτή των ανθρώπινων ματιών. Οι δυο μικρότερες οθόνες δείχνουν την κατάσταση που βρίσκεται το όχημα (επίπεδο μπαταριών κλπ) και τις πληροφορίες που συλλέγει από το περιβάλλον (επίπεδα διοξειδίου άνθρακα κλπ). Να σημειωθεί πως η εικόνα που μεταδίδεται ασύρματα από το όχημα στο κέντρο ελέγχου, μεταδίδεται ταυτόχρονα και στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων, το οποίο βρίσκεται στην Αθήνα.

Οι διαστάσεις του Ρομποτικού Οχήματος Ανεύρεσης Επιζώντων είναι 45 εκ. μήκος, 35 εκ. πλάτος και 25 εκ. ύψος και είναι τέτοιες, ώστε να μπορεί να διεισδύει και να ελίσσεται εύκολα μέσα σε ερείπια και χαλάσματα. «Είναι αποτέλεσμα δουλειάς τριών χρόνων» μας είπε ο κ. Πογαρίδης και μας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους αποφάσισε ο ίδιος και οι φοιτητές του να προχωρήσουν σε μια βελτιωμένη έκδοση του «Προμηθέα». «Αρχικά η ιδέα μας φάνηκε καλή και απ’ όσο γνωρίζουμε δεν υπάρχει κάτι ανάλογο σε παγκόσμιο επίπεδο. Επειδή λοιπόν ο «Προμηθέας» είχε μεγάλες ρόδες και η επικοινωνία με το κέντρο ελέγχου ήταν ενσύρματη, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε ασύρματη επικοινωνία και να φτιάξουμε ένα όχημα με πιο «λεπτά» χαρακτηριστικά» πρόσθεσε ο κ. Πογαρίδης.

Η «Ρωξάνη» είναι κατασκευασμένη εξ’ ολοκλήρου από τους φοιτητές. Κινείται με ερπύστριες και έχει δυνατότητα να περιστραφεί 360 μοίρες γύρω από τον εαυτό της. Μάλιστα στο πίσω μέρος της υπάρχουν και βοηθητικές ερπύστριες με ξεχωριστό μοτέρ, το οποίο ενεργοποιείται, όταν το κλισίμετρο υδραργύρου που διαθέτει φτάσει στις 45 μοίρες. Οι ερπύστριες είναι φαρδιές και τοποθετημένες έτσι ώστε να αποφευχθεί η ανατροπή του οχήματος, κατά την κίνηση σε κεκλιμένες επιφάνειες ή σκάλες.

Όταν το όχημα μπει στα ερείπια, ο χειριστής του βλέπει και ακούει μέσω της ασύρματης κάμερας και του μικροφώνου που υπάρχουν επάνω στην «Ρωξάνη». Με το που εντοπίζεται ο εγκλωβισμένος, το όχημα τον πλησιάζει και αμέσως -εφόσον έχει τις αισθήσεις του- υπάρχει η δυνατότητα συνομιλίας μεταξύ εγκλωβισμένου και διασώστη. Αν ο εγκλωβισμένος δεν έχει τις αισθήσεις του, η «Ρωξάνη» μέσω του αισθητήρα διοξειδίου του άνθρακα που διαθέτει, ανιχνεύει τα επίπεδα και μπορεί να καταλάβει αν ο εγκλωβισμένος είναι ζωντανός ή όχι. Επιπρόσθετα, αν υπάρχει κάποια μικρή εστία φωτιάς κοντά στο θύμα, τότε μπορεί να σβηστεί μέσω του πυροσβεστήρα που διαθέτει το όχημα. Η «Ρωξάνη» δεν χάνεται! Διαθέτει σύστημα αυτοπροσδιορισμού στον χώρο μέσω GSM και ο χειριστής της ξέρει ανά πάσα στιγμή σε ποιο σημείο βρίσκεται. Τέλος μια ακόμη από τις δυνατότητές της είναι η καταγραφή των ήχων του χώρου στον οποίο βρίσκεται. Αυτοί οι ήχοι αποθηκεύονται σε ένα μικρό φορητό σκληρό δίσκο, ο οποίος αποσπάται και μέσω προγράμματος ηχητικής επεξεργασίας μπορούν να απομονωθούν και να εντοπιστούν οι φωνές των εγκλωβισμένων. Η εμβέλεια του οχήματος είναι τρία χιλιόμετρα χωρίς εμπόδια και πεντακόσια μέτρα με εμπόδια.

Όσον αφορά στο κόστος του οχήματος, όπως το κατασκεύασαν οι φοιτητές, ανέρχεται σε μόλις…1200€! Σύμφωνα με τον κ. Πογαρίδη, αν κάποια υπηρεσία θελήσει να το εκμεταλλευτεί, τότε θα πρέπει να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις, π.χ. η κάμερα να γίνει μικρότερη, το περίβλημά του να αποτελείται από ανθρακονήματα και να τοποθετηθεί ένας πιο ισχυρός κινητήρας. Το κόστος αυτών των τροποποιήσεων δεν ξεπερνά όμως τα 1000€.

«Η Ρ.ΟΧ.ΑΝ.Ε πιστεύουμε πως είναι τεχνολογικά άρτια και έχει δυνατότητες που ενδεχομένως είναι περισσότερες από αυτές που χρειάζεται η ΕΜΑΚ για παράδειγμα. Στόχος μας ήταν να αποδείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο και το καταφέραμε. Αυτό που απομένει είναι οι ενδιαφερόμενοι να μας πουν ότι θέλουν τη Ρωξάνη και εμείς θα τη φτιάξουμε στα μέτρα τους, γιατί πλέον έχουμε την τεχνογνωσία» τόνισε ο κ. Πογαρίδης.

Η ομάδα των φοιτητών και οι δημιουργοί της Ρ.ΟΧ.ΑΝ.Ε αφιέρωσαν το όχημά τους στα θύματα της Λ. Άκουιλα γιατί η παρουσίασή του, συνέπεσε με την ημέρα που ο Εγκέλαδος χτύπησε την πόλη της Ιταλίας. Οι φοιτητές ευχήθηκαν να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ. Στόχος τώρα του κ. Πογαρίδη είναι να φτιάξει μαζί με μια ομάδα φοιτητών, τα «μάτια του τυφλού», μια συσκευή η οποία θα μετατρέπει την εικόνα σε ήχο και θα ενημερώνει τον τυφλό για τα εμπόδια που υπάρχουν στο δρόμο του.

 

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!