Do Joomla!
Εκτύπωση
PDF

Εγκλήματα & θηριωδίες πολέμου

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

Με αφορμή τη Γερμανική κατοχή του '40

Δρ. ΜΑΡΙΑ ΑΛΒΑΝΟΥ
Εγκληματολόγος, Λέκτορας Σχολής Ευελπίδων 


Πρόσφατα γιορτάσαμε την επέτειο του ΟΧΙ, μια λαμπρή σελίδα στη νεότερη ελληνική ιστορία του στρατού και του έθνους μας. Δυστυχώς ο ηρωισμός και τα ανδραγαθήματα των ελλήνων στρατιωτών που τους εξύψωσαν σε σύμβολα θάρρους και αυταπάρνησης δεν ήταν αρκετά για να σταματήσουν την πολεμική μηχανή της Ναζιστικής Γερμανίας.
Ο απολογισμός της ζοφερής Κατοχής στην πατρίδα μας υπήρξε τραγικός όπως και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σφαγές σε χωριά, αντίποινα που έφταναν στον αφανισμό κοινοτήτων, συγκέντρωση και αποστολή των ελλήνων εβραίων στα στρατόπεδα του θανάτου, βασανισμοί, εκτελέσεις εν ψυχρώ, ομαδικοί βιασμοί. Εγκλήματα πολέμου που άφησαν πίσω τους χιλιάδες θύματα και δημιουργούν απορίες σε ειδικούς, αλλά και στον καθένα μας: πώς είναι δυνατόν άνθρωποι να φέρονται τόσο απάνθρωπα σε άλλους συνανθρώπους; Πώς γίνεται ανθρώπινος νους να συλλαμβάνει και να φέρνει εις πέρας διεστραμμένα σχέδια εξολόθρευσης;

Η ανθρώπινη συμπεριφορά δύσκολα ερμηνεύεται και εξηγείται, πόσο μάλλον το έγκλημα, ειδικά όταν λαμβάνει τέτοιες διαστάσεις όπως αυτές των ναζιστικών στρατευμάτων. Παρ’ όλα αυτά η εγκληματολογική επιστήμη έχει προσπαθήσει να δώσει κάποιες απαντήσεις.
Οι κτηνωδίες του πολέμου είναι εγκλήματα που τελούνται από ανθρώπους που δεν υπολογίζουν τη ζωή του συνάνθρωπου, διότι δεν αναγνωρίζουν σε αυτόν την ιδιότητα του ανθρώπου. Συνειδητά και υποσυνείδητα αφαιρούν από τον πλησίον κάθε ίχνος ανθρώπινης αξιοπρέπειας και έτσι μπορούν και τον μεταχειρίζονται με εξευτελιστικό και αισχρό τρόπο.
Οι θεωρίες περί «υπανθρώπων» με τις οποίες γαλουχήθηκαν τα στρατεύματα του Χίτλερ είναι ένα παράδειγμα μεθοδικής πλύσης εγκεφάλου που οδήγησε στο Ολοκαύτωμα. Η αλαζονεία του νικητή, η αίσθηση στρατιωτικής υπεροχής, το «δίκαιο του ισχυρού» που εξασφαλίζει το ανέλεγκτο και την ατιμωρησία, το εθνικό-φυλετικό-θρησκευτικό τυφλό μίσος είναι μερικοί ακόμη παράγοντες που δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη διάπραξη φρικτών εγκλημάτων κατά τη διάρκεια πολέμου.
Ένα ιδιαίτερο κεφάλαιο στην τραγική βία του πολέμου αφορά τις γυναίκες, που θυματοποιούνται διπλά. Ενώ υφίστανται τις κακουχίες του πολέμου όπως και όλοι, καθώς και την απειλή του θανάτου, δυστυχώς έχουν και ένα θλιβερό προνόμιο: Χρησιμοποιούνται ως λάφυρα πολέμου. Οι βιασμοί ως μέθοδος για εθνοκαθάρσεις, επιβεβαίωση του νικητή και εξευτελισμό του ηττημένου, καθώς και η αναγκαστική στρατολόγηση σε πορνεία, είναι μερικά μόνο από τα δεινά που υποφέρουν οι γυναίκες -λεία του πολέμου. Πρόσφατα ιστορικές έρευνες -μετά από μαρτυρίες όσων επιτέλους δέχτηκαν να σπάσουν τη σιωπή για αυτό το θέμα «ταμπού»- αποκαλύπτουν τις «μωβ γωνιές» στα στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου οι κρατούμενες εξαναγκάζονταν μετά από ταπεινωτική επιλογή και διαχωρισμό ανάλογα με τα φυσικά τους χαρακτηριστικά σε υποχρεωτική εκπόρνευση για τους ναζί, αλλά και τους λοιπούς κρατουμένους.
Έχει περάσει πάνω από μίσος αιώνας από το τέλος του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Οι συνάνθρωποί μας που επέζησαν από τις φρικαλεότητες της φασιστικής Κατοχής, άνθρωποι-ντοκουμέντα, φεύγουν από τη ζωή. Θα πίστευε κανείς πως η εμπειρία τους, το ασύλληπτο μέγεθος του εγκλήματος κατά της ανθρωπότητας που έλαβε χώρα, θα είχε συνετίσει το ανθρώπινο γένος. Και όμως, πόλεμοι ανά τον κόσμο έκτοτε αποδεικνύουν διαρκώς την τεράστια ευρηματικότητα που αποδεικνύει πως έχει το πλάσμα αυτό του Θεού για να εξολοθρεύει και να τυραννά τους αδελφούς του. Ίσως γιατί επεκράτησε η λανθασμένη άποψη ότι στον πόλεμο όλα επιτρέπονται…
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!