Do Joomla!
Εκτύπωση
PDF

Μετέωροι στα Μετέωρα...

Συντάχθηκε απο τον/την Administrator on .

με το Σύλλογο Ελλήνων Ορειβατών Κοζάνης

Του Γιώργου Τσαρτσιανίδη

Τα Μετέωρα είναι ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους που υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων. Τα μοναστήρια των Μετεώρων, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνο έξι και τα οποία από το 1988 περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Η δημιουργία του γεωλογικού τοπίου, αν και έχει κατά καιρούς απασχολήσει πολλούς Έλληνες και ξένους γεωλόγους δεν έχει ακόμη ξεκάθαρα ερμηνευθεί. Είναι ενδιαφέρον το ότι ούτε η Ελληνική Μυθολογία ούτε οι αρχαίοι Έλληνες αλλά και ούτε ξένος ιστορικός έχει αναφερθεί στο χώρο αυτό.

Σύμφωνα με την θεωρία του Γερμανού γεωλόγου Φίλιπσον, που επισκέφτηκε την Ελλάδα στα τέλη του 19ου αιώνα, η δημιουργία αυτών των τεράστιων ογκολίθων οφείλεται σ΄ ένα δελτοειδή κώνο από ποταμίσιους ογκόλιθους και ασβεστολιθικά πετρώματα που για εκατομμύρια χρόνια χύνονταν σε θαλάσσια έκταση που κάλυπτε τότε τη Θεσσαλία. Οι γεωλογικές μεταβολές των αιώνων ανύψωσαν και αποσφήνωσαν το τμήμα αυτό όταν αποτραβήχτηκαν τα νερά στο Αιγαίο. Έτσι αργότερα κατά την τριτογενή περίοδο που διαμορφώθηκαν οι αλπικές πτυχώσεις της οροσειράς της Πίνδου, αποκόπηκε αυτός ο κώνος από τη συμπαγή μορφή του δημιουργώντας επιμέρους μικρότερους, αυτοί που υφίστανται σήμερα, και ανάμεσά τους τη κοιλάδα του Πηνειού ποταμού.

Το άγριο και απροσπέλαστο τοπίο αποτέλεσε πρόσφορο χώρο για τους χριστιανούς ασκητές που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή σε χρονολογία που δεν είναι ακριβώς γνωστή.

Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344. Γενικά η μοναστική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε ύφεση στα χρόνια της παρακμής και της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ωστόσο από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως τον 16ο αιώνα τα Μετέωρα γνωρίζουν τη μεγαλύτερή τους ακμή καθώς ιδρύονται νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, τα οποία κοσμούνται με απαράμιλλης τέχνης αγιογραφίες.

Τα Μετέωρα λόγω και της μορφολογίας τους, πρόσφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιδανικό καταφύγιο για τον μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης.

Στη δεκαετία του 1920 λαξεύτηκαν κλίμακες και σήραγγες στους βράχους καθιστώντας τις μονές προσβάσιμες από το γειτονικό οροπέδιο κι έτσι η παραδοσιακή μέθοδος επικοινωνίας και ανεφοδιασμού τον μονών με ανεμόσκαλες, σκοινιά, τροχαλίες και καλάθια, σταδιακά εγκαταλείφθηκε από τους μοναχούς, δεν εγκαταλείφθηκε όμως από τους δεκάδες ορειβάτες και αναρριχητές που ειδικά τα σαββατοκύριακα πλημμυρίζουν τις απότομες και εκ πρώτης όψεως απροσπέλαστες πλαγιές των βράχων. Η ανάγκη του ανθρώπου για το «ακατόρθωτο», εξαντλείτε κάποιες φορές με την προσπάθεια των νεαρών και όχι μόνο αναρριχητών για την κορυφή. Μαζί με τον ΣΕΟ Κοζάνης βρεθήκαμε στην περιοχή των Μετεώρων για να παρακολουθήσουμε ένα από τα μαθήματα της σχολής αναρρίχησης του συλλόγου, που γι’ αυτούς θεωρείτε μια καλή ευκαιρία για να μπορέσουν αργότερα να ανέβουν σε δυσκολότερους και πιο απότομους βράχους. Η περιοχή είναι ιδανική γιατί βρίσκετε σε απόσταση λίγο περισσότερο από μία ώρα από την πόλη της Κοζάνης και προσφέρει πολύ καλά σημεία για αναρρίχηση σε όλα τα επίπεδα. Κατά την διάρκεια της ανάβασης στο βράχο, ο αναρριχητής, έχει πάντα για παρέα του μέχρι την κατάκτηση της κορυφής, την φυσική ομορφιά του τοπίου που βρίσκετε εκεί για να του δίνει συνεχώς ανάσες. Οι κάθε ομάδα του συλλόγου αφού έχει εντοπίσει το σημείο που θα σκαρφαλώσει ετοιμάζει τον εξοπλισμό με θρησκευτική ευλάβεια, που άλλωστε ταιριάζει με το χώρο και ξεκινάει. Οι κανονισμοί πρέπει να ακολουθούνται αυστηρά, οι αναρριχητές πρέπει να ακούν τον εκπαιδευτή τους, που πάντα ξεκινάει πρώτος για να φτάσει και να δέσει στο σημείο ασφαλείας ώστε να μπορέσει να ανέβει και η υπόλοιπη ομάδα. Ωστόσο μετά από χρόνια αναρριχήσεων σε πολλές και απότομες αναβάσεις, ο εκπαιδευτής κάνει την διαδικασία να δείχνει τόση εύκολη και ας μην είναι.

Η προσπάθεια ξεκινάει νωρίς γιατί ο συνολικός χρόνος ανάβασης και κατάβασης μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τις 5-6 ώρες, ανάλογα πάντα το σημείο που θα επιλεγεί, τον αριθμό που αποτελείτε η κάθε ομάδα και φυσικά το επίπεδο των αναρριχητών. Φυσικά πάντα οι ομάδες αυτές, έχουν την υποστήριξη των ανθρώπων του συλλόγου που βρίσκονται πάντα εκεί για να βοηθήσουν σε ότι χρειαστεί.

Ο Σ.Ε.Ο. Κοζάνης είναι ένας δραστήριος ορειβατικός ο οποίος δραστηριοποιείται σ΄ όλη την επικράτεια, προάγοντας τις αξίες του ορειβατείν, προτρέποντας τον κόσμο και ιδιαίτερα τους νέους να βγουν στη φύση και να συμμετέχουν στις εξορμήσεις και στις δράσεις του.

Μέσα στα πλαίσια επιμόρφωσης των μελών του για την κίνηση στο βουνό (εξοπλισμός, προσανατολισμός, πρώτες βοήθειες κλπ) καθώς και εκπαίδευση σε πιο τεχνικό αντικείμενο, στην αναρρίχηση βράχου, (αναρριχητικό εξοπλισμό και χρήση αυτού, κόμπους, ασφαλίσεις σχοινοσυντρόφων, ραπέλ κλπ.) διοργανώνει σε συνεργασία με τον Ορειβατικό Σύλλογο Σιάτιστας δύο σχολές.

1. Ορειβασίας αρχαρίων
Διάρκεια 5 Σαββατοκύριακα
• 4-5 Ιουλίου 2009 στο Σμόλικα 2.637μ
• 11-12 Ιουλίου 2009 στον Όλυμπο 2.918μ
• 5-6 Δεκεμβρίου 2009 στα Πιέρια 2.195μ
• 12-13 Δεκεμβρίου 2009 στο Μπούρινο 1.866μ
• 19-20 Δεκεμβρίου 2009 στη Βασιλίτσα 2.249μ

2. Αναρρίχησης βράχου αρχαρίων
Η οποία πραγματοποιήθηκε σε 5 Σαββατοκύριακα, από τις 5 Απριλίου 2009 έως 31 Μαΐου 2009 με απόλυτη επιτυχία στο αναρριχητικό πεδίο μετεώρων όπως και στην πίστα αναρρίχησης στο κλειστό της Σιάτιστας.

Εκπαιδευτής των σχολών είναι ο Λάζαρος Μποτέλης, επίσημος εκπαιδευτής της ΕΟΟΑ σύμφωνα με τον κανονισμό της. Οι σχολές επιχορηγούνται από την ΕΟΟΑ και δίνουν το δικαίωμα στους επιτυχόντες να συνεχίσουν και σε επόμενες ανωτέρων επιπέδων και με δυνατότητα να γίνουν και εκπαιδευτές, καθώς αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει κάποιος κατοχυρωμένος εκπαιδευτής.

Πιστεύουμε ότι αξίζει να συμμετέχει κανείς σε τέτοιες προσπάθειες, ώστε να γνωρίσει από κοντά και να μάθει να σέβεται την φύση. Επίσης μπορεί να μάθει να μην υπερεκτιμά τις δυνατότητες του και τέλος μαθαίνει να δρα συλλογικά.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στον πρόεδρο του συλλόγου κο Αθανάσιο Βασιλόπουλο στο τηλέφωνο 6937101632 ή καθημερινά από τις 20:00 έως τις 22:00 μπορείτε να επισκεφθείτε τα γραφεία του συλλόγου στην οδό Κ. Ντιούφα 2 ή να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 24610 25909.

 

 

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!